• Školský vzdelávací program - úvodná časť

        •  

          Školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie – ISCED 1

          Motto : „ Škola nech je miestom ľúbezným,

          vábiacim oči vnútri i z vonku,

          príťažlivým, aby sa žiaci v škole tešili a chápali,

          že to čo sa učia budú môcť využiť v každodennom živote.“

          ( J.A.Komenský)

           

          Stupeň vzdelania :   ISCED 1

          Dĺžka štúdia :          štyri roky

          Vyučovací jazyk :   slovenský jazyk

          Študijná forma :      denná

          Druh školy :            štátna

          Predkladateľ :        Mgr. Adriana Majsniarová – riaditeľka ZŠ s MŠ           

          Názov školy :    Základná škola s materskou školou Lietavská Svinná - Babkov                                                  

          Adresa :                                         Lietavská Svinná 105, 013 11 Lietavská Svinná – Babkov

          IČO :                                              37910418

          Riaditeľ školy :                              Mgr. Adriana Majsniarová

          Koordinátor pre tvorbu ŠkVP :      Mgr. Eva Hrtánková

          Ďalšie kontakty :                             č.t. 041/5688633, 0910 951 380

           E-mail :                                           zsls@azet.sk

          Web :                                                www.zslietavskasvinnababkov.edupage.org                                     

          Zriaďovateľ

          Názov :                                        Obecný úrad Lietavská Svinná – Babkov

          Adresa :                                       Lietavská Svinná 160, 013 11 Lietavská Lúčka

          Kontakty :                                    č.t. 041/5688615

          Platnosť dokumentu od :             01.09.2023.

          I.   Všeobecná charakteristika školy

           

          1. Veľkosť školy

                Naša škola je neplnoorganizovaná škola, situovaná v strede obce, obklopená peknou prírodou Strážovských vrchov. Je umiestnená v jedno poschodovej budove, ktorej súčasťou je aj materská škola a školská jedáleň. Na poschodí sa nachádzajú tri učebne ZŠ, počítačová učebňa na výučbu informatickej výchovy a školská knižnica. Na prízemí sa nachádza jedna trieda ZŠ , šatne a je tu zriadená cvičebňa – pohybové štúdio. V  komplexe školy sa nachádza pomerne rozsiahly areál, v ktorom ja umiestnené aj multifunkčné ihrisko s umelým povrchom a detské ihrisko s hojdačkami a preliezačkami.

          V školskom roku 2023/2024 otvoríme tri triedy s počtami žiakov od 6 do 17 a dve oddelenia ŠKD. Školu navštevuje 41 žiakov.

          1. Charakteristika žiakov

               Školu navštevujú žiaci od 6 do 10 rokov z Lietavskej Svinnej a z neďalekej pridruženej obce Babkov. Naša škola ja spádovou školou pre tieto dve obce. Škola zabezpečuje primárne vzdelávanie. V ďalšom stupni vzdelávanie žiaci pokračujú v ZŠ Lietavská Lúčka.

               Školu navštevujú aj žiaci s ŠVVP. V tomto školskom roku jeden žiak, ktorý na odporúčanie SCŠPP a na základe žiadosti zákonných zástupcov je integrovaný. 3 žiaci vykonávajú PŠD mimo územia SR a 2 žiaci sú z Ukrajiny.

          3. Charakteristika pedagogického zboru

               Na našej škole pôsobia štyria pedagógovia, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie  a dve vychovávateľky,  ktoré majú primerané odborné vzdelanie. Traja pedagógovia sú triednymi učiteľmi a štvrtý pedagóg pracuje na znížený úväzok, vyučuje náboženskú výchovu.

              Na škole je zriadená funkcia  výchovný poradca, koordinátor  pre prevenciu, ktorý  má na starosti ochranu detí pred drogovými závislosťami, fyzickým, alebo psychickým násilím a prejavmi šikanovania, koordinátor  pre tvorbu školského vzdelávacieho programu, koordinátor   pre environmentálnu výchovu a koordinátor  voľnočasových aktivít.

               Všetci pedagogickí zamestnanci sa priebežne vzdelávajú. Vedenie školy sa snaží vytvárať podmienky pre ich profesionálny a osobnostný rast. Každoročne spoločne vytvárajú plán kontinuálneho vzdelávania, v ktorom si pracovníci plánujú svoje vzdelávacie aktivity podľa svojich cieľov a ponuky vzdelávacích aktivít.  Všetci pracovníci prešli školeniami IKT, vo vzdelávaní v oblasti IKT budeme pokračovať najmä z dôvodu potreby ovládania IKT v čase dištančného vzdelávania . Niektorí si rozšírili svoje odborné vzdelávanie o etickú výchovu, ITV a ANJ. Každý zamestnanec má rovnakú možnosť pre zdokonaľovanie svojej profesionality, pre sebavzdelávanie, zdokonaľovanie profesijnej spôsobilosti a kreativity. Hlavným znakom vzdelávania je motivácia, samostatnosť, aktivita, tvorivosť a zodpovednosť za výsledky. Priebežne prebiehajú rôzne druhy vzdelávania podľa aktuálnej ponuky. 

           4. Organizácia prijímacieho konania

               Žiakov do 1. ročníka prijímame podľa §60 a §61 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov na základe zápisu a vyplnenia dotazníka zákonných zástupcov žiaka.

               Zápis do 1. ročníka sa vykonáva v stanovenom termíne podľa  prijatého  všeobecne záväzného nariadenia zriaďovateľa. Žiaci sú zapísaní do 1. ročníka, keď spĺňajú zákonom stanovené podmienky.. Tradíciou školy je slávnostný zápis budúcich prvákov, ktorého sa zúčastňuje aj pán starosta a tu sú budúci prváci spolu s rodičmi zapísaní aj do kroniky obce.  

            Do ostatných ročníkov našej základnej školy počas celého roka prijíma riaditeľka školy žiakov po osobnom pohovore a na základe žiadosti rodičov.

          5. Oslobodenie žiaka z vyučovania niektorého predmetu

           

               Na základe žiadosti zákonného zástupcu a odporučenia praktického lekára pre deti a dorast môže riaditeľ školy zo zdravotných dôvodov alebo iných závažných dôvodov rozhodnúť o oslobodení alebo čiastočnom oslobodení žiaka od vyučovania niektorého predmetu, a to na celý školský rok alebo jeho časť (§ 31 ods. 4 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní).

          6. Dlhodobé projekty a medzinárodná spolupráca

               Škola je zapojená do projektu „Škola podporujúca zdravie a zdravý spôsob života

           V rámci tohto projektu sa snažíme o presadzovanie zdravého životného štýlu a pohybových aktivít u našich žiakov v duchu programu boja proti obezite. Máme vypracovaný interný projekt školy pod názvom Chceme zdravé a hravé deti, v ktorom sú stanovené ciele, ktoré by sme chceli dosiahnuť a rozplánované jednotlivé aktivity a odborné činnosti.

          Národné projekty :

          V súčasnosti pracujeme na projektoch :

          1. Modernizácia vzdelávacieho procesu na základných školách

          Cieľom projektu je dosiahnuť zmenu formy výučby na škola, ktorá povedie k modernizácii zapojením moderných technológií do vyučovania, a zároveň pripraviť učiteľov na aktívnu realizáciu školskej reformy prispôsobením vzdelávacieho systému potrebám vedomostnej spoločnosti. V praxi to znamená inováciu a zmodernizovanie obsahu vzdelávania a metód vo vyučovaní, ale najmä prípravu učiteľov na prácu s novými kompetenciami pre prácu v modernej škole 21. storočia.

           

          1.  Detský čin roka

                  Cieľom projektu je otvoriť v spoločnosti dialóg na tému pozitívneho konania detí i dospelých

                 a motivovať spoločnosť k humánnym hodnotám.

           

          1.  Záložka do knihy spája školy

                       Cieľom projektu je nadviazanie kontaktu s inou slovenskou základnou školou a podpora

                        čítania  prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou.

                       Výmenu záložiek využijeme k nadviazaniu vzájomnej spolupráce, kontaktov alebo

                        poznávaniu života žiakov v rôznych kútov Slovenska a Českej republiky.

           

          1. Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva

          Cieľom projektu je vybudovanie a vytvorenie funkčného elektronického vzdelávacieho systému a uvedenie elektronických služieb do prevádzky, tak ako aj zriadenie a vybavenie digitálnych tried, prispôsobenie digitálneho obsahu a v neposlednom rade aj vyškolenie pracovníkov pre zabezpečenie ďalšieho vzdelávania pedagogických pracovníkov.

           

          1.  Moderné vzdelávanie –digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety

          Cieľom projektu je uskutočniť obsahovú prestavbu vzdelávania na základných a stredných školách s využitím inovatívnych metód výučby.

           

          1.  eTwining – komunita európskych škôl

          Program partnerstvo škôl eTwinning podporuje rozvoj spolupráce európskych škôl prostredníctvom využívania informačných a komunikačných technológií poskytovaním podpory, nástrojov a služieb školám. 

          - Mliečny program

          - Ovocie do škôl

          - Týždeň zdravej výživy      

          7. Spolupráca s rodičmi a inými subjektmi

               a) Rada školy

               Rada školy pri ZŠs MŠ Lietavská Svinná- Babkov  bola ustanovená v zmysle § 24 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov . Funkčné  rady školy je na obdobie 4 rokov. Radu školy tvorí 9 členov: 2 zvolení zástupcovia pedagogických zamestnancov, 1 zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov , 3 volení zástupcovia rodičov a 3 delegovaní zástupcovia zriaďovateľa. Rada školy pracuje podľa svojho plánu, zasadá spravidla 4-krát ročne, na svoje zasadnutia podľa potreby prizýva riaditeľa školy..

               b) Rada rodičov – rodičovské združenie

               Rada rodičov pracuje samostatne. Spravidla 3-krát ročne ( september, december a apríl) zvoláva predseda Rady rodičov(výboru) schôdzu pre zástupcov triednych výborov a po nej sa konajú rodičovské triedne schôdzky rodičov. Členov výboru volia rodičia na prvom stretnutí . Výbor Rady rodičov na svoje zasadnutia prizýva aj riaditeľku školy a v plnom rozsahu spolupracuje s vedením školy. Už tradične sa rodičia v rámci spolupráce so školou podieľajú na organizácii a zúčastňujú sa akcií, ako sú: ŠvP, Mikuláš, Vianočná besiedka, MDD, Deň matiek, karneval a iné. (Podľa aktuálneho plánu školy. Spoluprácu školy a rodiny možno hodnotiť z pohľadu uplynulého obdobia ako veľmi dobrú.

               Do budúcna je možné naďalej spoločne skvalitňovať prácu v oblasti propagácie školy na verejnosti, účasti žiakov na netradičných projektoch, športových súťažiach ako aj v oblasti získavania rodičov pre aktivity v záujmovej činnosti žiakov. 

                  c) Iné organizácie

               Pri výchovnej a vzdelávacej činnosti napomáhajú učiteľom rôzne školské i mimoškolské organizácie v obci : Obecný úrad, miestny hasičský zbor, miestna telovýchova, turistickí oddiel, miestny poľovníci, spevácky súbor Cibuľník,  rôzne nadácie, spoločnosti a organizácie. Spolupracujeme aj so Školským úradom vo Varíne, ktorý nám poskytuje odbornú a metodickú pomoc.

          II. Vnútorný systém kontroly a hodnotenia

           

          Vnútorný systém hodnotenia zameriavame na tri oblasti :

          1. Hodnotenie žiakov

          2. Hodnotenie pedagogických zamestnancov

          3. Hodnotenie školy

          1. Hodnotenie vzdelávacích výsledkov práce žiakov

          Cieľom hodnotenia vzdelávacích výsledkov žiakov na našej škole je poskytnúť žiakovi a jeho rodičom spätnú väzbu o tom, ako žiak zvládol danú problematiku, v čom má nedostatky, kde má rezervy, aké sú jeho potreby. Cieľom je tiež ohodnotiť prepojenie vedomostí so zručnosťami a spôsobilosťami.

          Pri hodnotení a klasifikácii výsledkov žiakov budeme vychádzať z Metodických pokynov na hodnotenie a klasifikáciu podľa §18, a tiež z Hodnotenia žiakov so špeciálno-vzdelávacími potrebami. Budeme hodnotiť na základe stanovených kritérií.

          Hodnotenia a klasifikácia žiaka sa uskutočňuje ako priebežné hodnotenie a celkové hodnotenie.

          Priebežné hodnotenie sa uskutočňuje na vyučovacích hodinách z jednotlivých predmetov.

          Celkové hodnotenie žiaka sa uskutočňuje na konci prvého polroka a druhého polroka, vyjadruje výsledky klasifikácie v jednotlivých vyučovacích predmetoch.

          Stupne celkového hodnotenia sa uvádzajú na vysvedčení.

          Úspešným absolvovaním posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň školy žiak získa primárne vzdelanie.

          Celkové hodnotenie a klasifikácia žiaka sa prerokuje a odsúhlasí v pedagogickej rade školy.

          Pochvaly a iné ocenenia sa budú udeľovať za mimoriadny prejav aktivity a iniciatívy, za záslužný alebo statočný čin. Zaznamenávajú sa do triedneho výkazu alebo katalógového listu žiaka.

          Opatrenie na posilnenie disciplíny žiaka sa ukladá po objektívnom prešetrení za závažné alebo opakované previnenie proti školskému poriadku školy. Toto opatrenie predchádza spravidla zníženiu stupňa zo správania. O udelení výchovného opatrenia informuje riaditeľ preukázateľným spôsobom zákonného zástupcu žiaka. Zaznamenáva sa do triedneho výkazu alebo katalógového listu žiaka.

          Nebudeme rozdeľovať žiakov na úspešných a neúspešných.

          Budeme odlišovať hodnotenie spôsobilostí od hodnotenia správania.

          Hodnotenie bude postavené na plnení konkrétnych a splniteľných úloh.

          Hodnotenie bude založené na diagnostikovaní a uplatňovaní osobného rozvoja žiaka.

          Každý žiak musí mať možnosť zažívať úspech.

          Žiaci sa učia na vlastných chybách, ktorých odstraňovanie napomáha rozvoju žiaka.

          Pri hodnotení učebných výsledkov žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami budeme zohľadňovať poruchy a postihnutie žiaka.

          Využívať budeme:

          -klasifikáciu v 1.-4. ročníku

          2. Vnútorný systém kontroly a hodnotenia zamestnancov

          V systéme práce s ľuďmi má hodnotenie zamestnancov veľký význam preto, že pomáha riaditeľovi školy spoznávať učiteľov, vychovávateľov ako aj nepedagogických zamestnancov z pracovnej i mimopracovnej stránky, umožňuje poznávať najúčinnejšie motivačné prvky, pomáha vychovávať zamestnancov, viesť ich k tvorivosti a kreativite, viesť ich k vyššej pracovnej morálke, k lepšiemu vzťahu k práci.

          Schopnosť správne ohodnotiť pedagogických zamestnancov predpokladá stanoviť presné kritériá, východiskom čoho je komplexný pohľad na pedagogického zamestnanca v oblastiach:

          • predpoklady pre pracovnú činnosť – kvalifikácia, úroveň vedomostí a zručností, foriem a metód práce, organizačných schopností

          • postoje k práci – pracovná morálka, záujem, iniciatíva, tvorivosť, inovátorstvo, dodržiavanie termínov,

          • kvalita výchovno-vyučovacích výsledkov – plnenie učebných osnov, úroveň práce s triedou, dokumentácia, vyučovacie výsledky, uplatňovanie nových foriem práce, rozvíjanie tvorivosti žiakov,

          • sociálna úroveň – vzťah ku kolegom, žiakom i rodičom, miera konfliktov, či pomoci ostatným,

          • mimopracovná činnosť a činnosť mimo vyučovania – vedenie PK, MZ, kabinetu, knižnice, školskej kroniky, funkcie, výzdoba školy, spolupráca na projektoch, propagácia školy na verejnosti; organizovanie akcií so žiakmi, príprava žiakov na súťaže.

          Hodnotenie zamestnancov sa uskutočňuje na základe:

          • pozorovania (hospitácie – priamy pracovný výkon),

          • rozhovoru, každodenného prejavu,

          · vzájomnými hospitáciami (vzájomné hodnotenie učiteľov),

          · otvorenými hodinami,

          • výsledkami žiakov, uplatnenie sa na ďalšom stupni vzdelávania,

          • riaditeľskými previerkami a testovaním 

          • výsledkami súťaží žiakov,

          • prezentáciou výsledkov žiakov v škole a na verejnosti,

          • ankety, dotazníky (hodnotenie učiteľa žiakmi)

          • prezentácia práce učiteľa na verejnosti (hodnotenie verejnosťou).

          3. Hodnotenie školy

          Cieľom hodnotenia je:

          -aby žiaci a ich rodičia získali dostatočné hodnoverné informácie o tom, ako zvládajú požiadavky na ne kladené,

          -aby aj verejnosť vedela, ako škola dosahuje ciele, ktoré sú na žiakov kladené v Štátnom vzdelávacom programe.

          Dôraz je kladený na:

          -konštatovanie úrovne stavu,

          -zisťovanie súvislostí a okolností, ktoré výsledný stav ovplyvňujú,

          -riešenie problematických oblastí,

          -podporovanie a upevňovanie kvalitných výsledkov vo výchove a vzdelávaní.

          Vlastné hodnotenie školy je zamerané na:

          • ciele, ktoré si škola stanovila – v koncepčnom zámere rozvoja školy, v Školskom vzdelávacom programe a ich reálnosť a stupeň dôležitosti,

          • posúdenie toho, ako škola spĺňa ciele, ktoré sú v Štátnom vzdelávacom programe,  oblasti, v ktorých škola dosahuje dobré výsledky,

          • oblasti, v ktorých škola dosahuje slabšie výsledky, vrátane návrhov a opatrení.

          Monitorujeme pravidelne:

          • podmienky na vzdelanie,

          • spokojnosť s vedením školy a učiteľmi,

          • prostredie – klímu školy,

          • priebeh vzdelávania – vyučovací proces – metódy a formy vyučovania,

          • školskú disciplínu,

          • úroveň podpory žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,

          • výsledky vzdelávania, všeobecnú vzdelanostnú úroveň,

          • riadenie školy,

          • úroveň výsledkov práce.

          Kritériom pre nás je:

          • spokojnosť žiakov, rodičov, učiteľov a ostatných zamestnancov školy,

          • kvalita výsledkov.

          Nástroje na zisťovanie úrovne stavu školy sú:

          • dotazníky pre žiakov, učiteľov, rodičov,

          • analýza úspešnosti žiakov na súťažiach, olympiádach,

          • SWOT analýza,

          • rozhovory, pozorovania, hospitácie

          • kronika školy

          • analýza úspešnosti žiakov v súťažiach, olympiádach

          Každoročne škola vypracováva v zmysle Vyhlášky MŠ SR č. 9/2006 Správu o výchovno

          -vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach školy v príslušnom školskom roku. V nej je kladený dôraz na dve veci:

          · konštatovanie úrovne stavu,

          · zisťovanie súvislostí a okolností, ktoré výsledný stav ovplyvňujú a prijatie opatrení na zlepšenie.

          O situácii v škole sú rodičia pravidelne informovaní na webovej stránke školy: www.zslietavskasvinnababkov.edupage.org, facebookovej stránke školy a cez aplikáciu edupage.                                         

          Kritériom pre nás je nielen kvalita dosiahnutých výsledkov, úspechy  našich žiakov, ale aj spokojnosť žiakov, rodičov a učiteľov.

          SWOT analýza

          SILNÉ STRÁNKY

          •  Odbornosť pedagogických zamestnancov
          • mimoškolské aktivity,
          • atraktívnosť edukačnej ponuky
          • atraktívna ponuka práce v záujmových útvaroch
          • vybavenosť školskej knižnice
          • vhodné prostredie na environmentálne aktivity
          • dobré vybavenie IKT a učebnými pomôckami
          • výborné podmienky na regionálu výchovu
          • výborné podmienky na vzdelávanie začlenených žiakov, žiakov s ŠVVP – malé kolektívy, pokojné a ústretové prostredie, asistent učiteľa

          SLABÉ STRÁNKY

          • vysoké prevádzkové náklady
          • nedostatočná materiálna vybavenosť pre rozvoj výtvarných zručností žiakov

           

          PRÍLEŽITOSTI

          • dobré podmienky pre vzdelávanie žiakov
          • výborné podmienky na zavádzanie informačno-komunikačných technológií – tvorba projektov
          • využívanie školských priestorov v popoludňajších hodinách
          • viac sa venovať mimoškolským aktivitám
          • zlepšiť spoluprácu s rodičmi

           

          RIZIKÁ

          • nepriaznivý demografický vývoj
          • nedostatok finančných prostriedkov
          • migrácia vzdelanej pracovnej sily
          • nedostatočná legislatíva
          • zvýšenie prevádzkových nákladov objektov školy
          • zhoršenie technického stavu

           

          III. Charakteristika školského vzdelávacieho programu

           

          1.a) Ciele výchovy a vzdelávania

          Ciele výchovy a vzdelávania predstavujú spoločný základ pre konkretizované predmetové ciele a špecifické ciele prierezových tém, ktoré sa majú vzdelávaním naplniť. Na 1. stupni sa vyvážene venuje pozornosť nielen kognitívnym a intelektuálnym aspektom vzdelávania, ale rovnocenne aj sociálnemu a emocionálnemu rozvoju žiakov. Uvedené hľadisko sa premieta do všeobecných cieľov vzdelávania:

          • vytvárať u žiakov základy gramotností prostredníctvom rozvíjania kľúčových kompetencií;

          • poskytovať každému žiakovi mnohostranné možnosti na vlastné objavovanie a skúmanie

             najbližšieho sociálneho, prírodného a kultúrneho prostredia;

          • viesť žiakov k poznávaniu a postupnému využívaniu svojich individuálnych   predpokladova efektívnych spôsobov vlastného učenia sa;

          • rozvíjať kognitívne schopnosti žiakov aktívnym riešením problémov samostatne aj v skupinách a vytvoriť tak u nich základy pre tvorivé a kritické myslenie;

          • rozvíjať sociálne kompetencie a podporovať prosociálne správanie žiakov;

          • viesť žiakov k zodpovednému aktívnemu prístupu k ochrane a upevňovaniu svojho zdravia;

          • viesť žiakov k uplatňovaniu svojich práv, plneniu svojich povinností a rešpektovaniu práv iných ľudí.

          Ďalšie ciele:

          • posilniť úlohu a motiváciu učiteľov, ich profesijný a odborný rast,
          • skvalitniť spoluprácu s rodičmi, verejnosťou a inými školami v zahraničí.

          V spolupráci s rodičmi vychovať žiakov v duchu humanistických princípov, pripraviť ich na život tak, aby boli úspešní na ďalšom stupni vzdelávania a budúcom živote.

           

          1.b) Zameranie školy

          Hlavý cieľ školy :

               Vychovať absolventa, ktorý by mal byť slobodný, zodpovedný, pripravený na celoživotné vzdelávanie. Mal by tvorivo myslieť, starať sa o svoje zdravie, ctiť si rodičov, ľudí, svoju krajinu, svoj región. Mal by vedieť pracovať s informáciami a začať sa vzdelávať v jednom svetovom jazyku.

          V záujme  plnenia cieľa bola vedením školy stanovená nasledovná profilácia školy:

          1. vyučovať  cudzí jazyk - ANJ od 1. ročníka ZŠ, zabezpečiť kvalifikovanosť vyučujúcich
          2. viesť žiakov k pravidelnej telesnej aktivite a zdravému životnému štýlu
          3. viesť žiakov k pravidelnému čítaniu – knižnica, prehlbovať čitateľskú gramotnosť
          4. vyučovať žiakov v duchu moderných informačných technológií
          5. do vyučovania zaraďovať prvky environmentálnej a regionálnej výchovy (vzhľadom na región v ktorom sa škola nachádza)
          6. prehlbovať matematické predstavy, rozvíjať logické myslenie a prehlbovať vedomosti v predmete matematika

          Kvalitné vyučovanie cudzích jazykov  vychádza z faktu, že naša krajina sa stala členskou krajinou EÚ. Občan únie musí aktívne ovládať minimálne 1 svetový jazyk. Orientujeme sa na výučbu anglického jazyka, ktorý sa stal celosvetovým jazykom.

          Vzdelávanie a výchova k zdravým športovým návykom sa uskutočňuje aj prostredníctvom školského projektu : „ Chceme zdravé a hravé deti.“

          Na škole máme bohatú školskú knižnicu, kde si žiaci môžu požičiavať knihy a pravidelne čítať. Knižnica a vedúca školskej knižnice pracuje podľa plánu.

          Vyučovanie formou moderných informačných technológií sa musí stať prioritou nielen formou vyučovania v predmetoch s informatickým zameraním, ale aj na všetkých ostatných predmetoch. Prioritou bude naučiť žiakov vyhľadávať informácie a následne ich využívať pri projektovom spôsobe učenia sa.

          V súčasnosti je veľká požiadavka v oblasti štúdia technických predmetov. Základom tohto štúdia sú vedomosti z matematiky. Naším cieľom je preto, vytvárať u žiakov matematické predstavy, rozvíjať logické myslenie a prehlbovať vedomosti z predmetu matematika. V rámci voliteľných(disponibilných) hodín sme pridali v 2.-4. ročníku po 1 VH matematiky.

          Okrem uvedených  pilierov sme sa postupne profilovali na školu, ktorá uznáva nasledovné hodnoty:

          1.  Škola je  otvorená  žiackej, rodičovskej a ostatnej verejnosti.

          2.  Dieťa – žiak školy je pre zamestnanca školy  stredobodom záujmu

          3.  Kolegiálne a prosociálne hodnoty uznávajú a nimi sa riadia všetci pracovníci školy    

           2 Stupeň vzdelania

                  Primárne vzdelanie žiak získa úspešným absolvovaním posledného ročníka ucelenej časti vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy, žiak s mentálnym postihnutím absolvovaním posledného ročníka základnej školy. Dokladom o získanom stupni vzdelania je vysvedčenie s doložkou.

          3 Profil absolventa

          Absolvent primárneho vzdelávania má osvojené základy čitateľskej, pisateľskej, matematickej, prírodovednej, kultúrnej a mediálnej gramotnosti, ktoré sa budú postupne rozvíjať v rámci nižšieho stredného stupňa vzdelávania.

          Na veku primeranej úrovni disponuje nasledujúcimi kľúčovými kompetenciami :

          • pozná a uplatňuje účinné techniky učenia sa;

          • vyjadruje sa súvisle písomnou aj ústnou formou, v materinskom, štátnom jazyku;

          • rozumie najzákladnejším slovným spojeniam v anglickom jazyku a dokáže ich používať;

          • využíva základné matematické myslenie na riešenie praktických problémov v každodenných

          situáciách;

          • vie používať vybrané informačné a komunikačné technológie pri učení sa, pozná riziká spojené

          s využívaním internetu a médií;

          • získa základy uplatňovania kritického myslenia pri práci s informáciami;

          • dokáže aplikovať osvojené prírodovedné a spoločenskovedné poznatky vo svojej činnosti,

          v starostlivosti o seba a druhých;

          • rozpozná v škole a vo svojom najbližšom okolí určitý problém, premýšľa o jeho príčinách a vie

          navrhnúť riešenie podľa svojich vedomostí a skúseností;

          • váži si seba i druhých, dokáže ústretovo komunikovať a spolupracovať;

          • správa sa kultúrne, primerane okolnostiam a situáciám;

          • má vzťah ku kultúrno-historickému dedičstvu, ľudovým tradíciám a umeniu, s ktorými sa

          stretáva vo svojom živote;

          • dokáže byť tolerantný, snaží sa pochopiť druhého, pozná a toleruje jeho kultúru, tradície,

          spôsob života;

          • uvedomuje si, že má svoje práva a povinnosti, rešpektuje práva iných.

          K rozvoju kompetencií prispieva celý vzdelávací obsah, organizačné formy a metódy výučby,

          podnetné sociálno-emočné prostredie školy, rôzne aktivity uskutočňované v škole, ale aj

          v mimovyučovacej a mimoškolskej činnosti.

          4 Vzdelávacie oblasti a prierezové témy

           4.1 Vzdelávacie oblasti

              - korešpondujú s konsolidovaným znením školského vzdelávacieho programu pre primárne vzdelávanie – 1. Stupeň základnej školy :

           https://www.minedu.sk/data/files/11437_statny-vzdelavaci-program_primv_14722_konsolid.pdf

          4.2 Prierezové témy

             - korešpondujú s konsolidovaným znením školského vzdelávacieho programu pre primárne vzdelávanie – 1. Stupeň základnej školy :

           https://www.minedu.sk/data/files/11437_statny-vzdelavaci-program_primv_14722_konsolid.pdf

          Začlenenie prierezových tém a finančnej gramotnosti

          Rýchlo sa meniaca realita súčasnej globalizovanej spoločnosti, s novými technológiami a sociálnymi zmenami ovplyvňuje postoje, hodnotový systém žiakov a ich konanie. Táto skutočnosť sa musí odraziť aj vo vzdelávaní. Vhodným prostriedkom na to sú prierezové témy, ktoré sa svojím obsahom a výchovným zameraním premietajú do vymedzených vzdelávacích oblastí, dopĺňajú ich, prepájajú ich obsah s aktuálnym dianím v spoločnosti, s každodennou žitou skúsenosťou žiaka a konkrétnej triedy. V tomto zmysle prierezové témy priaznivo ovplyvňujú proces utvárania a rozvíjania funkčných kompetencií žiakov. Prierezové témy sa môžu realizovať ako súčasť učebného obsahu vyučovacích predmetov alebo prostredníctvom samostatných projektov, seminárov, vyučovacích blokov, kurzov a pod. Súčasne prierezové témy môžu tvoriť samostatný vyučovací predmet z rámca. Ak sú ciele prierezových tém napĺňané v rámci vyučovania predmetov, nie je potrebné ich duplicitne zaznamenávať v triednej knihe. 11 voliteľných (disponibilných) hodín. Obidve formy sa môžu aj ľubovoľne kombinovať. Účinnosť pôsobenia prierezových tém sa môže zvýšiť relevantnými mimoškolskými aktivitami. V primárnom vzdelávaní majú prierezový charakter nasledujúce témy: Osobnostný a sociálny rozvoj, Výchova k manželstvu a rodičovstvu, Environmentálna výchova, Mediálna výchova, Multikultúrna výchova, Regionálna výchova a ľudová kultúra, Dopravná výchova – výchova k bezpečnosti v cestnej premávke a Ochrana života a zdravia.

          V nasledujúcom výpočte sú uvedené tematické okruhy jednotlivých prierezových tém a ako budú realizované:

          1. Osobnostný a sociálny rozvoj Vybrané témy v skratke – sebapoznanie – sebavnímanie, sebaregulácia – sebaorganizácia, psychohygiena – uplatnenie umenia pri relaxácií, kreativita, poznávanie ľudí, medziľudské vzťahy, komunikácia, kooperácia, riešenie problémov a rozhodovacie schopnosti, hodnoty, postoje, praktická etika - sa budú objavovať najmä v predmetoch etická a náboženská výchova, slovenský jazyk a literatúra, výtvarná výchova. Vo veľkej miere sa táto prierezová téma bude objavovať počas ranných triednych komunít. Školské akcie (školy v prírode, výlety, Noc v škole) rozvíjajú samostatnosť žiakov a utužujú triedne kolektívy.
          2. Výchova k manželstvu a rodičovstvu Dôležitou súčasťou osobnostného rozvoja žiakov je príprava na zodpovedné medziľudské vzťahy, manželstvo a rodičovstvo. Prierezová téma Výchova k manželstvu a rodičovstvu je zameraná na utváranie základných vedomostí a zodpovedných postojov v oblasti partnerských vzťahov a rodičovstva v súlade s vedeckými poznatkami a etickými normami.
          3. Environmentálna výchova sa bude prelínať všetkými vzdelávacími oblasťami, ale najmä prírodovedou, vlastivedou, pracovným vyučovaním, etickou a výtvarnou výchovou. Významne sa bude prihliadať na významné dni a mesiace (napr. Deň Zeme, Apríl – mesiac lesov), počas ktorých škola usporiada vedomostné semináre a súťaže.  žiakov do poznávania a zveľaďovania školského areálu, akcie a ostatné informácie sa budú prezentovať prostredníctvom environástenky. (spracované v pláne ENV)
          4. Mediálna výchova -  je začlenená do všetkých vzdelávacích predmetov, ale najmä v rámci etickej a náboženskej výchovy, výtvarnej výchovy a slovenského jazyka a literatúry: kritické čítanie a vnímanie mediálnych posolstiev, interpretácia vzťahu mediálnych posolstiev a reality, vnímanie autora mediálnych posolstiev, tvorba mediálneho posolstva, fungovanie a vplyv médií v spoločnosti, práca v realizačnom tíme. Naďalej budú realizované návštevy divadelných, filmových a hudobných predstavení, návšteva múzeí a galérií.
          5. Multikultúrna výchova bude prirodzene začlenená do humanitných a spoločenskovedných predmetov, najmä však do prírodovedy či slovenského jazyka a literatúry a cudzích jazykov v týchto hlavných okruhoch – kultúrne rozdiely, ľudské vzťahy, etnický pôvod, multikulturalita.
          6. Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra (v rámci multikultúrnej výchovy) Hlavným cieľom tejto výchovy je vytvárať u žiakov predpoklady na pestovanie a rozvíjanie citu ku krásam svojho regiónu, prírody, staviteľstva, ľudového umenia a spoznávanie kultúrneho dedičstva našich predkov. Nenásilnou formou sa bude začleňovať vo vyučovaní učebných predmetov, prostredníctvom ich obsahov ale aj formou projektov, exkurzií, návštev kultúrnych a umeleckých predstavení, knižníc a pod. Vo viacerých záujmových útvaroch – hudobno-dramatický, turistický, a ďets. ľudovom súbore Cibuľníček.
          7. Dopravná výchova – výchova k bezpečnosti v cestnej premávke Realizácia učebnej činnosti sa v prvom rade bude uskutočňovať na  detskom dopravnom ihrisku v Žiline v spolupráci s PZ ako Kurz dopravnej výchovy. Počas celého školského roka najmä v predmetoch telesná výchova a pracovné vyučovanie, počas vyučovania v poobedňajšom školskom klube, počas organizovaných športových a dopravných akcií i v rámci poobedňajšej záujmovej činnosti.
          8.  Ochrana života a zdravia Prierezovú tému napĺňa obsah – riešenie mimoriadnych situácií (civilná obrana), zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Realizovať sa bude prostredníctvom všetkých vzdelávacích tém a samostatnej organizačnej formy vyučovania – didaktických hier.

           

          Témy z oblasti finančnej gramotnosti v 1. – 4. ročníku

          V rámci učebných osnov sú implementované témy z Národného štandardu finančnej gramotnosti. Podstatnou úlohou je naučiť žiakov orientovať sa v oblasti finančnej gramotnosti v jednotlivých predmetoch – matematika, slovenský jazyk a literatúra, prvouka, prírodoveda a vlastiveda, pričom sa bude vychádzať z obsahu jednotlivých vyučovacích predmetov. Pedagógovia budú postupovať podľa Metodiky pre zapracovanie finančnej gramotnosti vydanej MŠVVaŠ SR pre školský rok 2017/2018. Kapitoly a témy NŠFG zaradíme do vzdelávacieho programu podľa potrieb žiakov a vzdelávacích podmienok školy.

           Téma č.1 - Finančná zodpovednosť spotrebiteľa

           - Určiť rôzne spôsoby komunikácie o finančných záležitostiach.

           - Žiak je schopný vniesť jednoduché príklady, ako sa môžu osobné informácie/údaje dostať k nepovolaným osobám. Opísať možné dôsledky prezradenia vybraných osobných informácií.

           - Stručne zhrnúť hlavné princípy ochrany spotrebiteľa.

           - Žiak je schopný uviesť príklady možností na vrátenie výrobkov v rôznych typoch obchodov/napr. elektronické, kamenné/.Jednoducho opísať základné práva spotrebiteľa.

           - Posúdiť význam boja proti korupcii, podvodom, ochrany proti praniu špinavých peňazí.

           - Žiak je schopný navrhnúť spôsoby riešenia finančných situácií, v ktorých sa stretneme s klamstvom, podvodom, nečistým správaním.

          Téma č.2 - Plánovanie, príjem a práca

          - Identifikovať zdroje osobných príjmov.

           - Žiak je schopný opísať ,čo sú osobné príjmy človeka.

          - Vypracovať finančný plán.

           - Žiak je schopný roztriediť príjmy do domácností a výdavky na domácnosť.

          Téma č.3 - Rozhodovanie a hospodárenie spotrebiteľa

           - Poznať a zosúladiť osobné, rodinné, spoločenské potreby.

           - Žiak je schopný pomenovať osobné, rodinné, spoločenské potreby. Vysvetliť vzťah ľudská práca a peniaze. Vymedziť situácie, kedy si človek predmety nakupuje a kedy si ich požičiava. - Prijímať finančné rozhodnutia so zvažovaním alternatív a ich dôsledkov.

           - Žiak je schopný zoradiť osobné želania, potreby podľa ich dôležitostí, stanoviť si merateľné krátkodobé finančné ciele.

           - Uplatniť spotrebiteľské zručnosti pri zodpovednom rozhodovaní o nákupe.

          - Žiak je schopný porovnať ceny rovnakého alebo podobného výrobku alebo služby v dvoch rôznych obchodoch. Uplatniť zodpovedné rozhodnutie pri nákupe, primerane veku

          - Opísať používanie rôznych metód platenia.

           - Žiak je schopný opísať za čo všetko sa v domácnosti platí, vysvetliť používanie peňazí v bežných situáciách/hotovostné a bezhotovostné formy peňazí/.

          Téma č.4 - Úver a dlh

           - Identifikovať riziká, prínosy a náklady jednotlivých typov úverov.

           - Žiak je schopný zdôvodniť voľbu nákupu alebo služby alebo požičania si predmetu.

           - Mať základné informácie o jednotlivých druhoch úverov poskytovaných spotrebiteľom.

           - Žiak je schopný vysvetliť, ţe peniaze sa dajú požičať vo finančných inštitúciách.

          - Zhodnotiť možnosti, ako sa vyhnúť problémom so zadĺžením alebo ako ich zvládnuť.

           - Žiak je schopný vysvetliť, čo môže nastať pri požičiavaní si cenných predmetov alebo peňazí.

           Téma č.5 - Sporenie a investovanie

           - Vysvetliť, ako sporenie prispieva k finančnej prosperite.

           - Žiak je schopný opísať ako a prečo človek môže sporiť.

          Téma č.6 - Riadenie rizika a poistenie

           - Vysvetliť pojem riziko a pojem poistenie.

           - Žiak je schopný uviesť príklady rizík, ktorým môžu čeliť jednotlivci a domácnosti. Vysvetliť podstatu rizika a jeho typy.

          Tieto témy sú implementované v jednotlivých tematických celkoch UO jednotlivých predmetov podľa  Metodiky pre zapracovanie finančnej gramotnosti vydanej MŠVVaŠ SR pre školský rok 2017/2018

          5. Plán aktivít na podporu rozvoja čitateľskej gramotnosti

          Medzi hlavnými prioritami školy je aj prehlbovanie čitateľskej gramotnosti, ktorá vedie žiakov k porozumeniu a používaniu písaných textov, k uvažovaniu o nich pri dosahovaní osobných cieľov, rozvíjaní vlastných vedomostí a schopností. Čítanie s porozumením predstavuje integrálnu súčasť všetkých vyučovacích predmetov. Predpoklad pre zvládnutie ostatných vyučovacích predmetov vytvárajú dobré čitateľské zručnosti, preto patria v rámci školského vzdelávania medzi kľúčové oblasti. Cieľ Nárast záujmu žiakov o čítanie, ich stimulácia k tvorivosti, k rozvoju prezentačných zručností, podnecovanie k vlastnej tvorbe.

          September

          Projekt- Záložka spája školy

          Október

          Pasovanie žiakov 1. roč. za čitateľov

          November

          Divadelné podujatie podľa ponuky

          December

          Čítame si rozprávku

          Január

          Čítajú starší mladším

          Február

          Hviezdoslavov Kubín

          Vytváranie zaujímavého obalu na knihu

          Marec

          Výstavka kníh

          Týždeň hlasného čítania

          Apríl

          Vyrábame leporelo

          Máj

          Čitateľský maratón

          Jún

          Divadelné predstavenie podľa ponuky

          Celoročné úlohy:

           - dopĺňať knižničný fond o nové tituly

           - zúčastniť sa aktivít organizovaných Krajskou knižnicou v Žiline

           - viesť netradičné hodiny literárnej výchovy v knižnici

          - využívať encyklopédie na hodinách PDA a VLA

          - čitateľské aktivity v ŠKD

          Ďalšie aktivity budú doplnené v priebehu školského roka, podľa potreby

           

          IV. Podmienky na realizáciu vzdelávacieho programu

          1. Priestorové a materiálno-technické podmienky školy    

                Škola je jednoposchodová budova. Na prízemí sa nachádza jedna trieda ZŠ so sociálnymi zariadeniami,  šatne pre žiakov, telocvičňa - cvičebňa a školská jedáleň. Na prvom poschodí sú umiestnené tri učebne, počítačová učebňa, knižnica, zborovňa a  kancelárie . Kabinetné zbierky sú umiestnené v vstavaných skriniach na chodbách. Chýbajú nám vhodné skladovacie priestory.

                Škola má zriadené a využíva odborné učebne, v ktorých majú možnosť učitelia spolu so žiakmi realizovať učebné osnovy v zvolených učebných variantoch:

          -počítačovú učebňu (14 počítačov) s dataprojektorom

          - tri triedy vybavené interaktívnymi tabuľami, multifunkčným zariadením – tlačiareň,  vizualizérom

          - v štvrtej triede zabudovaný dataprojektor 

          - v dvoch triedach sa nachádzajú labkaby – nabíjacie zdroje, v ktorých sú umiestnené  notebooky pre žiakov

          -telocvičňu - cvičebňu

          -školský areál – multifunkčné ihrisko, detské ihrisko

          -školskú knižnicu , vybavenú novými knihami

                Každý učiteľ má k dispozícii notebook so softvérom na tvorbu prezentácií a výučbových materiálov na interaktívnej tabuli.

          V budove školy majú žiaci možnosť:

          -navštevovať školský klub detí od 11.25 – 16.30 hod.

          -stravovať sa v školskej jedálni

          -navštevovať záujmové útvary v popoludňajších hodinách.

          2. Škola ako životný priestor

          Popri strategických zámeroch školy je v plnej pozornosti aj skutočnosť, že škola nie je len výchovno – vzdelávacia inštitúcia, ale je to miesto, kde žiak žije a trávi v nej väčšiu časť dňa. Mnohokrát ide o 80% až 90% dennej časovej dotácie. Je pochopiteľné, že škola sa snaží vytvárať optimálne podmienky pre pobyt žiaka v škole, aby sa cítil čo najlepšie. Chceme na najnižšie možnú mieru zúžiť rozdiel medzi prostredím doma a v škole. V rámci tejto stratégie všetci žiaci našej školy majú nové školské stoly a stoličky – jednomiestne, žiak nie je nikým vyrušovaný. Všetky učebne a chodby sú ozdobené nástenkami, ktoré majú charakter estetickej výzdoby, vzdelávacích informácií, oznamovacích aktualít, ako aj výstav prác žiakov. Prevažnú časť týchto násteniek aktualizujú žiaci. Na    chodbách nechýba aj kvetinová výzdoba o ktorú sa žiaci starajú. Spoločne sa staráme aj o školský areál.

               Veľkým prínosom k správnej výchove prispieva aj školská jedáleň, ktorá ponúka zdravé a kvalitné stravovanie v príjemnom zariadenom prostredí .

               Snahou školy je budovanie pozitívnej klímy a priateľskej atmosféry medzi žiakmi navzájom i medzi žiakmi a pedagógmi výchovným pôsobením jednak vo výchovnom a vyučovacom procese, počas dozorov cez prestávky, na triednických hodinách ako aj na rôznych akciách školy.

           

          3. Podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri výchove a vzdelávaní

               Bezpečnosť a ochrana zdravia žiakov a zamestnancov je významnou a neoddeliteľnou súčasťou plnenia pracovných úloh na našej škole. Nejde len o protiúrazovú prevenciu, jedná sa o vytváranie podmienok bezpečnej a uspokojivej práce zamestnancov i žiakov, ich sociálnu ochranu vo výchovno-vzdelávacom procese. Činnosť BOZ vychádza z požiadaviek na obsah výchovy a vzdelávania zákona č. 356/2007Z.z. MPSVaR, ktoré vyplývajú zo zákona č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ako aj Zákonníka práce.

          Naša činnosť je zameraná na:

          -výchovu a vzdelávanie zamestnancov a vedúcich zamestnancov v rámci vnútorných predpisov a pravidiel o BOZ a protipožiarnej ochrane,

          -vstupné a opakované oboznamovanie zamestnancov, upevnenie a overovanie ich znalostí z predpisov o BOZaP, prehĺbenie ich právneho vedomia o BOZaP,

          -školenie 1. pomoci (SČK),

          -poučenie žiakov o BOZ pri výchovno-vzdelávacej činnosti a počas prestávok – vnútorný poriadok školy, počas exkurzií a výletov, počas plaveckého  výcviku, pobytu v škole v prírode a iných akciách školy (sú vypracované prevádzkové poriadky v jednotlivých učebniach)

          -výchovnú činnosť žiakov v rámci Ochrany človeka a prírody (účelové cvičenie v prírode, didaktické hry + príprava),

          -vypracovanie harmonogramu dozorov na chodbách a v jedálni, aby bola zabezpečená čo najväčšia bezpečnosť žiakov

          kontrolnú činnosť:

          -stav pracoviska a pracovného prostredia v oblasti BOZ – odstraňovanie závad a nedostatkov v triedach a priestoroch školy /školník, bezpečnostný technik/,

          -dodržiavanie psychohygienických podmienok /OPPP, čistiace prostriedky/,

          -kontrola dodržiavania termínov revízií podľa plánu revízií elektroinštalácií, prenosných elektrospotrebičov, bleskozvodov, rebríkov a regálov, hasiacich prístrojov a hydrantov,

          -kontrola požitia alkoholu, omamných a psychotropných látok. V spolupráci s bezpečnostným technikom, zástupcami zamestnancov, aktívnou účasťou pedagogických a nepedagogických zamestnancov s podielom žiakov, sa dodržiavaním povinností snažíme o zvyšovanie úrovne BOZaP na škole.

          4. Základné podmienky vzdelávania žiakov so špeciálnymi výchovnými

              potrebami

           

          Zabezpečenie výučby pre žiakov so špeciálnymi potrebami

          Škola  vzdeláva žiakov s rôznymi špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami ( ŠVVP) formou individuálneho začlenenia v bežných triedach, kde sa snaží vytvárať pre nich optimálne podmienky.

          V tomto školskom roku začleňujeme  žiaka s poruchou :

          • žiak s mentálnym postihnutím
          •  

          Začleneniu žiaka predchádza intenzívna spolupráca s odborným zariadením, zákonným zástupcom a detským pediatrom, resp. iným zariadením podľa druhu znevýhodnenia. Po stanovení odbornej diagnózy podľa odporúčaní sú vytvárané podmienky pre začlenenie žiaka, jeho ďalšie vzdelávanie i celkový osobnostný rozvoj - spracovanie individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu, podľa potreby úprava individuálneho výchovno-vzdelávacieho plánu, príprava špeciálnych pomôcok, učebného materiálu, spracovanie dokumentácie, príprava a vzdelávanie pedagogického zboru, príprava žiackeho kolektívu, príprava učebne v prípade potreby.

           

          Pri integrácii postupujeme podľa platnej legislatívy a podľa interného metodického materiálu ŠŠI : Školská integrácia žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP) a vzdelávanie žiakov so ŠVVP v špeciálnych triedach ZŠ z 1.9.2018 a podľa vzdelávacieho programu pre žiakov s mentálnym postihnutím pre primárne vzdelávanie ( príloha).  Hodnotiť budeme podľa Metodického pokynu č. 19/2015 na hodnotenie a klasifikáciu prospechu a správania žiakov s mentálnym postihnutím.

          Žiakovi bola odporúčaná integrácia s podporou asistenta učiteľa. Vzhľadom na neskorý termín vypracovania posudku , nebolo možné asistenta zabezpečiť. Vzhľadom na nízky počet žiakov v triede je predpoklad, že k žiakovi bude individuálne pristupované podľa pokynov CPPPaP a podľa vypracovaného individuálneho plánu.

           

          4. Osobitosti výchovy a vzdelávania cudzincov

           

           Deťom cudzincov, ktoré sa vzdelávajú v základných školách s vyučovacím jazykom slovenským sa zabezpečuje na odstránenie jazykovej bariéry jazykový kurz štátneho jazyka. Na našej škola nie je zriadený. Žiakom sa učitelia venujú individuálne na vyučovaní, ale aj mimo vyučovania – rôzne formy doučovania. Osobitne sa im venujú pani vychovávateľky v ŠKD – pomoc s úlohami a rozvoj jazykových zručností. Počas ich adaptačného obdobia v čase osvojovania si vyučovacieho jazyka sa pri ich hodnotení a klasifikácii odporúča postupovať podľa zákona a metodického pokynu na hodnotenie žiakov základnej školy .

           

           

          V. Rámcový učebný plán: 1. – 4. ročník

          ZŠ s MŠ Lietavská Svinná – Babkov

           

          Vzdelávacia oblasť

          Vyučovací predmet

           

          Roč.

           

           

           

           

           

          1.

          2.

          3.

          4.

          Σ

          Jazyk a komunikácia

          Slovenský jazyk a literatúra

          9

          8

          7+1

          7

          31+1

           

          Anglický jazyk

          1

          1

          3

          3

          6+2

          Matematika a práca s informáciami

          Matematika

          4

          4+1

          4+1

          4+1

          16+3

           

          Informatika

           

          1

          1

          1

          2+1

          Človek a príroda

          Prvouka

          1

          2

           

           

          3

           

          Prírodoveda

           

           

          1

          2

          3

          Človek a spoločnosť

          Vlastiveda

           

           

          1

          2

          3

          Človek a hodnoty

          Náboženská výchova/Etická výchova

          1

          1

          1

          1

          4

          Človek a svet práce

          Pracovné vyučovanie

           

           

          1

          1

          2

          Umenie a kultúra

          Hudobná výchova

          1

          1

          1

          1

          4

           

          Výtvarná výchova

          2

          2

          1

          1

          6

          Zdravie a pohyb

          Telesná výchova

          2+1

          2

          2

          2

          8+1

           

          Spolu :

          22

          23

          25

          26

          88+8/96

            Pozn. : 

          Vyučovacia hodina má 45 minút.

          V školskom roku 2023/2024 škola neotvára 3. ročník.

          V školskom roku 2023/2024 vzhľadom na nízky počet žiakov v I. triede sa žiaci na vyučovacie hodiny : telesná výchova, hudobná výchova, výtvarná výchova spájajú do jednej skupiny.

          V školskom roku 2023/2024 je zo všetkých tired vytvorená jedna skupina na vyučovacie hodiny etickej výchovy.

          V školskom roku 2023/2024 sa v škole vzdeláva jeden žiak  so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Traja žiaci plnia PŠD mimo územia SR. Dvaja žiaci sú z Ukrajiny- majú štatút odídenca.

          Škola nemá voliteľné predmety.

          Hodnotenie žiakov počas dištančného vzdelávania prebieha podľa pokynov na hodnotenie a klasifikáciu.

           

              

          VI. Učebné osnovy

           

          Učebné osnovy sú totožné so vzdelávacím štandardom ŠVP pre príslušný predmet.

          Tvoria vlastný didaktický program vzdelávania po ročníkoch pre každý predmet. Vychádzajú zo štátneho vzdelávacieho programu a reflektujú profil absolventa a zameranie školy.